από evmenios Δευ Μαρ 03, 2014 12:12 pm
Άποψή μου: Το έντυπο βιβλίο έχει τη δική του αίσθηση. Σίγουρα.
Προτιμώ όμως το ψηφιακό για πρακτικούς λόγους. Και αναφέρομαι όσον αφορά το hardware, σε νέες συσκευές e-reader (kobo κλπ) και ως προς το software, σε αρχεία epub και μόνο. Αρχεία pdf και διάβασμα σε υπολογιστή ξεχάστε τα. Ανήκουν στον περασμένο αιώνα. Είναι σαν να συγκρίνουμε τα σημερινά έντυπα βιβλία με τις περγαμηνές της αρχαιότητας.
Ένα ereader με epub αρχεία έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
Άνετο διάβασμα 100%. Στον δυνατό ήλιο, στην παραλία, στο ημίφως, στο σκοτάδι (λόγω του οπίσθιου φωτισμού).
Δεν υπάρχουν πλήκτρα ή κουμπιά. Η σελίδα γυρίζει με ένα απλό tap. Δεν χρειάζεται οn-off. Με το άνοιγμα του εξωφύλλου (ειδική θήκη προστασίας από μαλακό υλικό που το εξώφυλλο κλείνει μαγνητικά), βρίσκεσαι ακαριαία στη σελίδα που είχες κλείσει το βιβλίο. Δηλ. Ανοίγεις το εξώφυλλο, διαβάζεις. Το κλείνεις και κλείνει το e-rader στη σελίδα που σταμάτησες. Επίσης εύκολη αναζήτηση με μενού κλπ.
Το κόστος αγοράς ενός βιβλίου epub είναι χαμηλότερο. Το αγοράζεις σε 2 λεπτά και το έχεις έτοιμο στο e-reader για διάβασμα. Μπορείς να το δώσεις στους φίλους σου αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσεις πρώτα ο ίδιος το βιβλίο όπως γίνεται με το έντυπο. Το στέλνεις στον αδελφό σου στην Κρήτη ή στη Γερμανία, στη στιγμή και ανέξοδα. Δεν φοβάσαι μήπως δεν στο επιστρέψουν (ως συνήθως). Βέβαια και εδώ ισχύει η ίδια νομοθεσία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων όπως και στα έντυπα.
Έτσι, αυτή τη στιγμή έχω συγκεντρώσει από αγορές αλλά και από συγγενείς και φίλους άνω των χιλίων βιβλίων τελευταίων εκδόσεων (5ετίας). Πράγμα εντελώς αδύνατον με τα έντυπα.
Φανταστείτε να διαβάζω και να κουβαλώ έξω από το σπίτι μου ένα ογκώδες βιβλίο μαζί μου, όπως το Inferno ή και μεγαλύτερο. Προτιμώ το ελαφρύ, βολικό e-reader. Αυτό κρατώ πάντα μαζί μου. Και αν τελειώσει το βιβλίο που διαβάζω, ανοίγω αμέσως το επόμενο. Πάει η εποχή που σε ένα ταξίδι έπαιρνα 2 βιβλία μαζί μου.